2021-2022 maart-april

Van de voorzitter

Lente
Een vogeltje, een vogeltje. Hoort wat het meldt,
wat het in zijn lieflijke liedren vertelt!
Het roept: ‘komt kindren, komt lammetjes, eruit!
Het spel lokt het kind, ‘t lam ‘t grazige kruid.
En alles wat leeft en het luchtruim doorzweeft,
dat juicht nu de lente haar bloemenkleed weeft,
wat vinnen heeft zwemt en wie benen heeft springt,
wat vleugels heeft vliegt en wie zingen kan zingt.’
A. van der Hoop Juniorsz. 1827-1863

Er is licht aan het eind van de tunnel:
het voorjaar komt eraan en allerlei coronabeperkingen worden opgeheven.

De lente is nog niet eens begonnen en u ontvangt alweer de laatste nieuwsbrief van ons verenigingsjaar 2021-2022.
De afgelopen twee jaar werd ons leven beheerst door het corona virus. Bijna alle activiteiten die afleiding, ontmoeting en gezelligheid brengen waren onmogelijk. De gevolgen van dat virus waren dagelijks voelbaar en raakten vrijwel iedereen, direct of indirect.
Het lijkt er echter op dat er steeds meer controle over het virus ontstaat zodat de corona maatregelen langzaam maar zeker versoepeld worden.
Het bestuur zal de komende tijd besteden aan de voorbereiding van de lezingen en cursussen voor het komend verenigingsjaar 2022-2023.
Hoogtepunt zal het 70 jarig jubileum van Vrouwengilde Boxtel zijn, dat op 20 september gevierd zal worden.
Ook wordt, met hulp van een professionele webmaster, de website gemoderniseerd en vernieuwd.
Namens het bestuur wens ik u een zonnig voorjaar en een ontspannen zomer.

Vouchers
Het is mogelijk om een voucher à € 6,- aan een vriendin, dochter, nichtje, collega cadeau te doen. Deze voucher geeft de mogelijkheid één van de lezingen (naar keuze) bij te wonen van Vrouwengilde Boxtel. De vouchers zijn te verkrijgen voorafgaande aan de lezingen of door € 6,- over te maken op rekeningnr. NL25RABO0102488932 t.n.v. Vrouwengilde Boxtel o.v.v. “voucher”.
U krijgt de voucher dan in de brievenbus.

Nieuwe leden
Wij heten de volgende dames van harte welkom:
Gemma Margry, Hetty Toonen, Wilhelmien v.d. Berselaar, Angela Donhuysen en Antonie van Helvoort.
Momenteel hebben we 184 leden.

Lezingen
Dinsdagmorgen 8 maart 10.00 uur.
Joyce Sylvester. Bent ú de burgemeester?
“Bent ú de burgemeester?” is de vraag die Joyce Sylvester tijdens de drukbezochte receptie in de raadszaal van het historische stadhuis van een haar aanstarende man kreeg, gevolgd door ‘Nee, dat geloof ik niet!’ Voor ze iets kon zeggen nam een bode de man bij de arm de menigte in. Al snel raakte ze in gesprek met anderen, maar na een half uur stond hij opnieuw voor haar. Met een rood hoofd maakte de man hakkelend excuses; hij had te laat gezien dat ze de ambtsketen droeg. Van een burgemeester had hij blijkbaar een ander beeld. Maar ook Joyce Sylvester moest haar beeld bijstellen: kennelijk was het niet zo vanzelfsprekend dat ze dit ambt uitoefende. Joyce Sylvester is een pionier, steeds is zij de eerste zwarte vrouw in haar functie. Twaalf jaar lang was ze senator voor de PvdA, en ze was waarnemend burgemeester van Anna Paulowna en Naarden. Sinds 2016 is ze substituut ombudsman. In haar autobiografie “Bent ú de burgemeester?” vertelt ze over de weg die ze heeft afgelegd. Met haar verhaal maakt ze het belang van kansengelijkheid zichtbaar en daagt ze ons uit na te denken over onze oordelen en vooroordelen.

Woensdagavond 23 maart
LET OP: AANVANG 19.30 UUR
Van string tot string, 3000 jaar lingeriegeschiedenis door Erna Siebens.
Erna Siebens is een kostuumontwerpster voor musicals, films en TV- series. In de speelse voordracht “Van string tot string: 3000 jaar lingeriegeschiedenis” geeft Erna een ludieke inkijk in de geschiedenis van de lingerie van de tijd van de Egyptenaren (zij droegen al strings!) tot vandaag. Erna versterkt haar verhaal met authentieke kostuums, bustes en historisch getrouwe replica’s. Hoor hoe fantasierijk onze voorouders zich onder rok en bloes uit durfden te dossen. Hoor hoe er vroeger meer bloot te zien was dan wij vermoeden. En.. sinds wanneer draagt de mens een onderbroek? Wanneer zagen jarretelles het levenslicht? En wat met de nylonkous en de diepe décolletés? Erna neemt u mee in de tijd en loodst u langs de prachtige kostuums om u een inzicht te geven wat erónder en erbóven aan moest. Mis deze onderhoudende en grappige voordracht van de Vlaamse Erna Siebens niet.

Woensdagavond 30 maart 20.00 uur
Naema Tahir over de positie van de vrouw in de multiculturele samenleving.
Naema Tahir is als universitair docent verbonden aan verschillende universiteiten in Nederland, waaronder Leiden en Utrecht. Ze verzorgt onderwijs op het gebied van het recht, de mensenrechten, gender en de positie van vrouwen in verschillende culturen. Tahir promoveerde op het gearrangeerde huwelijk, een belangrijk maatschappelijk thema. Haar lezing zal gaan over de positie van de vrouw in de multiculturele samenleving tevens zal ze een inkijk bieden in hoe vrouwen met een Oosterse achtergrond navigeren tussen de eisen die hun traditionele cultuur maar ook de moderne samenleving hen opleggen.

Dinsdagmorgen 5 april 10.00 uur
Voorjaarswandeling.
Hierover krijgt u nog nader bericht via e- mail.

Donderdag 20 april
Dagexcursie.
Vanwege de onzekere situatie rondom corona heeft het bestuur eind januari besloten dat de dagexcursie dit jaar niet door gaat.
Gelukkig hebben we een goed alternatief gevonden met een ingelaste lezing: zie 30 maart.

 

Alle informatie over lezingen, cursussen e.d. kunt u terugvinden op onze website www.vrouwengildeboxtel.nl

Tenzij anders vermeld worden de lezingen gegeven in gemeenschapshuis de Walnoot.